EL 17 D'ABRIL, DIA INTERNACIONAL DE SOLIDARITAT AMB ELS PRESONERS PALESTINS A LES PRESONS D’ISRAEL.

2017-04-16 12:47

Diferents organitzacions de solidaritat amb el poble palestí han declarat el 17 de abril de día Internacional de Solidaritat amb els presoners palestins. Per aquest motiu, presoners i detinguts palestins iniciaràn una vaga de fam. A Catalunya, diferents entitats àrabs i de solidaritat han fet públic un manifest de solidaritat, ubliquem el manifest i esperem de totes i tots de fer difusió.

MANIFEST:

 17 d’abril,  declarat per diferentes organitzacions de defensa del drets humans, com  el dia internacional de solidaritat amb els presoners i detinguts palestins a les presons d’Israel. Segon dates de les organitzacions de drets humans, més de 700.000 palestins han passat per presons de l’estat d’Israel des de l’inici  de la ocupació de Palestina.

Actualment, més de 7000 palestins pateixen la detenció i l’empresonament a les presons de les forces d’ocupació israelianas. Entre ells, hi ha 480 menors, les detencions contra els menors han augmentat al 2016, tant en els territoris ocupats a 1967 com en els territoris de 1948.

Al 2016, s’han registrats la detenció de 1384 menors, que representen el 21% de les detencions. Només a Jerusalem, les forces d’ocupació  van detenir a 700 menors palestins. Aquests menors estan exposats a la mateixa tortura que els adults, Israel viola les convencions relatives als drets dels menors. Israel ha aplicat una política de discriminació racial contra els menors palestins, aplicant els ordres militars en particular el decret  132, qui permet a les autoritats d’ocupació la detenció de menors de 12 anys. Una part important dels menors estan condemnats a perpetua. Entre els anys 2000 i 2015, les forces d’ocupació israeliana han detingut a 8500 menors palestins.

Israel viola de forma flagrant el dret internacional a través del decret militar 1226, qui permet les detencions administratives , sense acusació i sense judici. Són 750 els palestins que pateixin les detencions administratives. La majoria de les detencions administratives es prolonguen  de forma indefinida. Les detencions administratives representen una violació de la Declaració de Drets Humans i de la IV Convenció de Ginebra de 1949. Diferents detinguts estan lluitant per aconseguir la llibertat a través de les vagues de fam.

En les presons d’Israel, tambe estan empresonades 68 dones, entre elles 17 menors de 18 anys que pateixen la tortura física i psicològica, la intimidació i la prohibició de veure les seves criatures, i a vegada estan empresonades amb delinqüents comuns i criminals, amb tot lo que comporta de perill sobre les seves vides.

La qüestió de la barbaritat de l’ocupació amb els presoners no acaba aquí: 1700 palestins detinguts pateixen malalties, entre elles malalties cròniques (càncer, al cor, estomac, hipertensió, pulmó, diabètis etc..), que moltes vegades són a conseqüència de les tortures, les condicions de detenció, la malnutrició o per no rebre les cures necessàries.

Davant aquesta situació, les organitzacions signants demanem:

1- Les organitzacions internacionals, els governs europeus, la Comissió Europea, han d’exigir al govern d’Israel el respecte i l’aplicació de les convencions internacionals, particularment la IV Convenció de Ginebra de 1949 sobre el tractament de civils i de presoners de guerra, la Convenció Internacional dels Drets de la Infància, i les convencions internacionals.

2-  Demanem al govern d’Israel l’alliberament immediat dels menors detinguts, de les dones, dels detinguts que no estan acusats i no han passat cap  judici, i dels presoners que pateixin malalties.

 

3- L’exèrcit israelià és una força d’ocupació, la comunitat internacional ha d’exigir el final de l’ocupació.

4- Demanem a l’ONU la publicació de l’últim informe de l’ESCWA  (Comitè Econòmic i Social de l’Àsia Occidental) que es un organisme de Nacions Unides, i que denuncia la realitat de l’estat d’Israel com estat que aplica l’apartheid i la discriminació contra el poble palestí.

5- Demanem al parlament de Catalunya i a la societat catalana un pronunciament ferm en contra de la violació dels drets humans per part d’Israel, i de portar a terme pressions per l’alliberament dels 480 menors, 68 dones, 1700 malalts i 750 detinguts sense cap acusació. El Govern de Catalunya ha de condicionar la seva relació amb l’estat d’Israel al respecte dels drets humans, l’aplicació de les convencions internacionals i el compliment de les resolucions de la comunitat internacional representada per l’ONU.

 

Barcelona 17 d’abril 2017  

 

  • Associació Catalunya-Liban (ACL)
  • Comunitat Palestina a Catalunya
  • Associació de Tunisians a Catalunya (ACT)
  • Associació Llum del Nord (comunitat marroquina a Catalunya).
  • Associació Catalana per la Pau (ACP)