ARABIA SAUDITA DECLARA LA GUERRA CONTRA IEMEN

2015-03-26 10:56

En la matinada d’avui, avions militars d’Aràbia Saudita que encapçala una aliança militar de varius països, entre altres del Golf, Jordània, i Marroc, han bombardejat diferents llocs d’Iemen, sobre tot contra la capital Sanaa, provocant 15 civils morts. Segon Aràbia Saudita i el Consell de Defensa dels països del Golf, aquests atacs és per a protegir la legalitat i “afavorir el diàleg” entre els parts iemenites en conflicte. L’administració nord-americà, el portaveu de Casablanca va anunciar el suport logístic i en matèria d’espionatge a la guerra declarada per Aràbia Saudita, al mateix temps, un portaveu del ministeri d’exteriors d’Egipte ha declarat que no descarta la participació militar del seu país en suport a Aràbia Saudita. Varies forces marítimes de països europeus es troben en la regió, donen suport a la guerra. En canvi, Iran ha denunciat els atacs, i considera la declaració d’Aràbia Saudita com una ingerència en assumptes interns d’altre país, també Rússia que té una posició ambigua en el conflicte  d’Iemen ha declarat que les intervencions militars no solucionen el conflicte, sinó posaren en perill la seguritat en la regió. Segon diferents fonts, aquesta guerra pot tenir conseqüència molt greu sobre la situació a l’intern mateix d’Aràbia Saudita.

El conflicte d’Iemen va començar en la revolta del poble contra el president Abdallah Saleh, que va ser obligat a través d’una iniciativa dels països del Golf, d’abandonar el poder, i substituir-lo per el president  transitori Abdel Mansour Al Hadi , la redacció d’una nova constitució, la celebració d’eleccions presidencials i  parlamentàries. Després de 5 anys de la revolta, el poble iemenita es troba enganyat, no constata cap canvi real, més divisions polítiques i ètniques, més perill en la possibilitat d’un desmembrament de l’estat, això va en paral·lel amb l’augment de les ingerències estrangeres d’una banda per Aràbia Saudita i els països del Golf i per l’altre per part d’Iran. Iemen té una importància estratègica en la regió, control l’estret del Mandab, l’entrada de l’Oceà Indica al mar Roig, on hi ha una gran concentració de bases militars de nord-americans, angleses i franceses, en el mateix Iemen, com en Somàlia i Djibouti.

Segon diferents analistes internacionals, l'atac d'Aràbia Saudita contra Iemen, és un part del conflicte entre aquest pais i Iran, i té com objectiu també dificular el possible acord entre els països 5+1 i Iran sobre el programa nuclear d'aquest pais.